Samsung Galaxy A55 review: snelle alleskunner is nog iets te duur (2024)

Elk jaar verschijnt er een nieuw toestel in de Galaxy A5X-reeks en dit jaar is het tijd voor de Samsung Galaxy A55. Op papier zijn de vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger klein, maar hoe zit dat in de praktijk?

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Dit is de Samsung Galaxy A55 review

Nieuwe Galaxy A’s gepresenteerd: dit zijn de Samsung A55 en A35

Lees verder

In maart presenteerde Samsung twee nieuwe smartphones in de Galaxy A-serie. Onze Samsung Galaxy A35 review staat inmiddels online en nu is het tijd voor de duurdere Galaxy A55. Deze telefoon heeft een adviesprijs van 479 euro en Android Planet heeft ‘m uitgebreid voor je getest.

We zien een nieuw design, groter scherm en een snellere processor. Voor de rest is het eigenlijk Samsung wat de klok slaat. Maar, betekent dit dat je de Galaxy A55 moet overwegen of juist niet? Je leest het in deze Samsung Galaxy A55-review.

Het reviewmodel van de Galaxy A55 is ter beschikking gesteld door Samsung.

Samsung Galaxy A55 review

1 . Design 2 . Display 3 . Hardware 4 . Camera’s
5 . Software 6 . Accu(duur) 7 . Conclusie 8 . Kopen

De Samsung Galaxy A55 is (helaas) iets groter dan zijn voorganger. Er is gekozen voor een groot scherm van 6,6 inch en dat zorgt ervoor dat bedienen met één hand er niet meer bij is. Opvallend zijn de forse schermranden, die anno 2024 veel te breed zijn. Daarbij zijn ze ook niet symmetrisch, want de balk aan de onderzijde is dikker.

We zien een glazen achterkant, waaruit de drie camera’s steken en dat is typisch Samsung. Ten opzichte van de Galaxy A54 zien we ook veranderingen. Zo heeft de A55 een metalen frame, dat luxer aanvoelt en oogt. De volumeregelaars en aan/uit-knop aan de rechterzijde zijn geplaatst op een kleine uitstulping en ook dat is net iets anders dan we gewend zijn. De knopjes zitten wel nogal hoog in de behuizing.

De bovenkant biedt plaats aan het simkaartslot en aan de onderkant zijn de usb-c-poort en een speaker te vinden. Wij hebben het lichtblauwe model getest, maar de Galaxy A55 is ook te koop in het donkerblauw, geel en lila.

Geen grote veranderingen

Zoals gezegd is het scherm gegroeid, van 6,4 inch naar 6,6 inch. Wel gaat het nog steeds om een kleurrijk amoled-display met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Op papier is de helderheid verbeterd, maar in de praktijk is dat niet te zien. Pixels verversen maximaal 120 keer per seconde en dat zorgt voor vloeiende beelden.

Het scherm is goed af te lezen in direct zonlicht, maar zoals we in onze Galaxy A54 review al schreven: het display mag best iets feller. In deze prijsklasse en zelfs daaronder zijn genoeg toestellen te vinden die het op dat gebied beter doen.

Fijne upgrade qua processor

Samsung is een van de weinige fabrikanten die zelf processoren maakt. De Galaxy A55 wordt aangedreven door de vernieuwde Exynos 1480-chip en dat is een fijne upgrade ten opzichte van de Exynos 1380 én 1280 die we zagen in oudere toestellen. Zowel op het gebied van processorkracht als videoprestaties biedt deze Exynos-chip veel betere prestaties, wat betekent dat ‘ie zware taken en games prima aankan.

Dat is fijn, want bij de Galaxy A54 ontbrak het regelmatig aan rekenkracht. De A55 beschikt over 8GB werkgeheugen en er zijn versies te koop met 128GB of 256GB aan opslagruimte. Uitbreiden van het geheugen is mogelijk met een micro-sd-kaartje. Gebruik je geen geheugenkaartje, dan kun je twee fysieke simkaarten in het toestel kwijt. Ondersteuning voor een esim is ook aanwezig.

Het toestel is stof- en waterdicht dankzij de IP67-certificering en dat is een fijne bijkomstigheid. Ook de stereospeakers doen prima hun werk, maar op een hoger volume klinken ze wel scheller dan gewenst.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Tijd voor wat nieuws, Samsung

Opinie: Samsung zou meer moeten investeren in betere camera’s

Lees verder

Welke camera’s de Galaxy A55 heeft konden we op voorhand wel raden. Samsung heeft er een handje van om jarenlang dezelfde camerahardware te gebruiken en dat is hier ook weer het geval.

De hoofdcamera heeft een resolutie van 50 megapixel en beschikt over optische beeldstabilisatie. Voor groothoekfoto’s is er een 12 megapixel-lens aanwezig en foto’s van dichtbij maak je in maximaal 5 megapixel. Zoomen kan alleen digitaal, want een losse telelens is niet aanwezig.

De hoofdcamera schiet prima kiekjes, maar we hadden ook niet anders verwacht. Details worden goed vastgelegd en het contrast in orde. De Galaxy A55 zet kleuren soms iets aan, zoals bij de foto’s van het gras hieronder. Dat zijn we inmiddels wel gewend van Samsung, maar gelukkig is het al minder dan een paar jaar geleden.

Opvallend is dat de uiteindelijke foto’s er stukken beter uitzien dan wat je in de viewfinder ziet tijdens het fotograferen zelf. Beter dan andersom natuurlijk, maar wel noemenswaardig.

Groothoeklens

De groothoeklens heeft een veel lagere resolutie en kiekjes zien er daardoor minder mooi uit. Details vallen tegen en aan de randen zijn de foto’s minder scherp. Wel fijn is dat de kleuren van de gemaakte kiekjes hetzelfde zijn als van de primaire camera.

Hieronder wat voorbeelden van foto’s gemaakt met de groothoeklens, hoofdcamera, met twee keer digitale zoom en tien keer digitale zoom. Zoals gezegd is er geen optische zoom mogelijk bij de A55, waardoor ingezoomde foto’s er al snel uitzien als aquarelschilderijen.

Macrostand

We zien bij Samsung ook al jaren een magere 5 megapixel-macrocamera voor close-ups. De resolutie daarvan is te laag om mooie foto’s van dichtbij te schieten. Van ons mag Samsung deze lens voortaan achterwege laten, want hij voegt nauwelijks iets toe. Tevens is het softwarematig mogelijk om deze functie door de groothoeklens te laten afhandelen.

Drukke software, lange ondersteuning

Uit de doos draait de Galaxy A55 op Android 14 en met de OneUI-schil van Samsung. In de toekomst mag je vier grote Android-updates en vijf jaar beveiligingspatches verwachten. Samsung is één van de voorlopers als het gaat om Android-updates.

De One UI-schil is en blijft niet onze favoriet. De software is erg kleurrijk, Samsung levert allerlei apps mee die je vaak niet eens gebruikt en er zijn erg veel opties. Wel is het zo dat de personalisatiemogelijkheden eindeloos zijn, zodat je het toestel helemaal eigen maakt. Toch geven wij de voorkeur aan een schonere schil, zoals bijvoorbeeld van Google zelf of Motorola.

Er is trouwens geen AI (kunstmatige intelligentie) aan boord zoals bij de Galaxy S-serie. Misschien komen er op een later moment AI-functies naar de A55, maar hier is nog niets over bekend.

Zelfde capaciteit, betere prestaties

De batterij heeft dezelfde capaciteit als de Galaxy A54 (5000 mAh), maar wel is de processor iets energiezuiniger. Daar tegenover staat dat het scherm een fractie groter is, dus we hadden gedacht dat de accuduur nagenoeg hetzelfde zou zijn.

In de praktijk is de accuduur echter beter, waardoor je nog langer video’s kijkt, het toestel op standby laat liggen of een spelletje speelt. Tijdens onze reviewperiode kwam het nauwelijks voor dat we hem vaker dan eens per anderhalve dag aan de oplader moesten leggen. Vaak konden we zelfs twee dagen met een volle lading doen.

Een oplader zit niet in de doos, iets wat al langere tijd het geval is bij Samsung. Opladen gaat relatief traag. In een half uur tijd is de accu iets voller dan de helft en om ‘m geheel op te laden ben je een uur bezig. Draadloos opladen is niet mogelijk en ook andere apparaten voorzien van stroom via de A55 is er niet bij.

Conclusie Samsung Galaxy A55 review

De Galaxy A55 is opnieuw een prima midrange-telefoon. Het grotere scherm vinden we echter niet per se een verbetering en op het moment van schrijven is ‘ie gewoonweg te duur in vergelijking met de Galaxy A54, die je oppikt voor € 327,-. De A54 is daarom de betere deal en de A55 wordt pas interessanter als ‘ie ook in prijs daalt.

Het metalen frame is leuk, maar geen lifechanger en voor de verbeterde accuduur geldt hetzelfde. Qua processor zien we wel een fijne vooruitgang. Het wordt echter tijd dat Samsung kiest voor nieuwe camerahardware en een feller display, want dit zijn twee duidelijke minpunten.

Samsung Galaxy A55: prijs en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy A55 is te koop in een viertal kleuren en je hebt keuze uit twee geheugenconfiguraties. Het instapmodel met 8GB RAM en 128GB opslag heeft een adviesprijs van 479 euro, de versie met 8GB werkgeheugen en 256GB geheugen kost 529 euro. Natuurlijk kun je ook kiezen om de Galaxy A55 te combineren met een abonnement, waarmee je de kosten spreidt. De beste prijzen zie je in de vergelijker hieronder.

Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij hebben zien komen – én dus hebben getest. We beschikken over de nodige ervaring.

De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.

In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.

Samsung Galaxy A55 review: snelle alleskunner is nog iets te duur (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5450

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.